Nu har vi bara några dagars studier kvar på KYM och vi har lärt oss så mycket. Det har gått så fort att vi inte kan förstå att lektionerna snart är slut. Nu gäller det att ta vara på de sista dagarna till fullo!

Vägen till KYM bjuder på ständigt av nya intryck. Idag mötte vi en apa som vi dock inte hann föreviga. De här tjejerna hann vi dock med, även om de också gled förbi i stadig takt. Mycket imponerad av deras gracila gång, balans och fokus.

Yogaterapi

Nu ska vi berätta lite mer om våra lektioner på KYM. Med Sangeeta har vi lärt oss mer om yogaterapi och fokus har varit på yoga för kvinnor, eftersom merparten av våra elever är kvinnor. Och vi inser att vi är komplexa varelser! Det är också skönt att få lära sig mer om hur vi med yoga kan öka välmående och lindra smärta.

Vedisk chanting

Med Shobana har vi haft vedisk chanting och gått igenom reglerna så att varje stavelse uttalas korrekt, precis så som det har lärts ut i årtusenden. Hon har haft stort tålamod med oss som kämpat för att inte vricka tungan ur led. Men vi inser att mycket ligger i att verkligen våga öppna upp munnen och låta ljudet komma ut. Shobana berömde mig med glimten i ögat för att jag lyckats skriva en alldeles egen chant. Verkligen kreativt av mig att lägga betoningen på fel ställe ;). Chanting är underbart – det ger fokus, lugn och underbara vibrationer i kroppen!

Meditation

Med Shobana har vi även haft meditationsklasser och i slutet av varje klass är det likadant – vi vill inte att hon ska föra oss tillbaka igen. Idag fokuserade vi på ett inre ljus. Jag verkligen strålade inifrån – ljuvligt!

Patanjalis Yoga Sutra

Srinivasan har på ett enkelt och illustrativt sätt guidat oss igenom ord för ord i det tredje kapitlet av Patanjalis Yoga Sutra. I det här kapitlet diskuterar Patanjali det stabila sinnets olika nivåer, som gör det möjligt att kunna se verkligheten som den är och att förstå varför vi agerar som vi gör i olika situationer. Det är fascinerande att den här texten skrevs för drygt 5000 år sedan. Tänk att man redan då förstod vad vi behöver för att må bra. Nutidsmänniskan jäktar bara runt och ska hinna med så mycket på kortast möjliga tid.

Jag är så glad att jag har yogans redskap som hjälper mig att hantera vardagen. Att vara här och nu, och inte påverkas av det som sker omkring mig.

Så ta det lugnt hemma inför den stundande julen!

Helena & Co