Om Yogaakademien

Yogakurser | Yogaresor/retreat | Privatlektion/PT-yoga

 

Yogaakademien erbjuder yogakurser med olika inriktningar, privatlektioner och yogaresor/retreat i Sverige, Italien och Indien.

Vi erbjuder yoga till privatpersoner, företag, skolor och träningsanläggningar.

Vi erbjuder också yoga på arbetsplatsen – där vi i era lokaler, eller i våra lokaler på Hagagatan 12 i Kil, håller en yogaklass efter era önskemål.

I all undervisning, i alla grupper och vid våra yogaresor, ingår stresshantering. Yoga där andetaget är i fokus. Men beroende på inriktning/nivå så tillämpar vi det på olika sätt. Vårt mål är att du ska få ett inre lugn, klarhet och stabilitet. Att vara närvarande.

Yogaakademien grundades 2006

Yogaakademien grundades 2006 av Helena Karlsson. Vid starten erbjöds 2 klasser i veckan, då som en bisyssla vid sidan av en heltidsanställning.

År 2010 tog Helena steget att på heltid jobba som yogalärare, då hon förutom kursverksamheten i Kil, startade yogaresor till Italien och Indien.

Idag erbjuds även yogahelger/yogaretreat vid Långbergets Sporthotell med yoga & skidåkning, yoga & vandring samt yoga, vandring och paddling.

Fina lokaler på Hagagatan 12 i Kil

Sedan hösten 2011 finns Yogaakademien i egna lokaler på Hagagatan 12 i Kil, där vi erbjuder en bredd av kurser med olika inriktningar för nybörjare, fortsättare och fördjupare.

Idag är vi flera yogalärare som undervisar i Kil, samt att Helena handleder yogalärarelever som går Yogaskolans 3-åriga yogalärarutbildning.

Yogalärare (500 h)

Våra yogalärare har gått Yogaskolans 3-åriga yogalärarutbildning (500 timmar), och är internationellt certifierade yogalärare. De vidareutbildar sig kontinuerligt både i Sverige och utomlands.

På bilden ser du våra yogalärare: Helena K (grundare & ägare) och Helena L.

Övriga lärare

På Yogaakademien undervisar även andra internationellt certifierade yogalärare och yogalärarelever som genomgår Yogaskolans yogalärarutbildning.

Stark genom klimakteriet coach

Helena Karlsson är certifierad Stark genom klimakteriet coach (2024) via Monika Björn.

Kurser specifikt för kvinnor ca 40-65 år kommer att starta hösten 2024, och det finns också möjlighet till PT-yoga.  

 

 

 

Klassisk anpassad yoga

Vi undervisar klassisk yoga i tradition av T Krishnamacharya och hans son TVK Desikachar som hade en betydande roll för spridningen av yoga i västvärlden idag.

T Krishnamacharya förordade starkt att yogans redskap och tekniker skulle anpassas till att respektera  varje individs behov, förmåga och livssituation.

Det som är utmärkande den här typen av yoga är att alla praktiska aspekter av yoga finns med; fysiska övningar, andningsövningar, meditation samt yogans filosofi. I all  undervisning, såväl i grupp som vid privatlektioner, anpassas yogan så långt  det går efter den enskilda individens behov.

Läs artikel om T Krishnamacharya i Yoga Journal

Läs artikel om T Krishnamacharya i The News Minute

Läs artikel om TKV Desikachar i Yoga Journal

Länkar

Yogalärare och yogaskolor

Krishnamacharya Yoga Mandiram, vår huvudskola i Chennai, Indien

Yogaskolan, Hanna Staaff & Karina Freij, Yogalärarutbildning & yogakurser i Stockholm, Karlstad, Östersund

Yoga Space Stockholm, Rose-Marie Jungeby, Stockholm

Psykoterapi och Yoga, Ewa Werthén, Götborg

Yoga Karlskoga, Annika Broberg, Karlskoga

Yoga i Malmö, Åsa Myrén, Malmö

Ayurveda

Ayurvedaläkaren Kristofer Edlund bor i Stockholm men kommer regelbundet till Karlstad och håller föreläsningar och konsultationer.

Läs mer om Kristofer och ayurveda i en artikeln “Vi möter den ayurvediske läkaren Kristofer Edlund och lagar mat för vata, pitta och kapha”

Yogatidning

Läs intressanta artiklar om yoga i tidningen Yoga för dig

Yoga = Friskvård

Världen över är yogan erkänd som  ett hjälpmedel för att klara av de krav och utmaningar du har i vardagen – när  du utövar yoga får du ett större lugn, ökat fokus och din hälsa och ditt  välbefinnande ökar.

Yoga kan minska stress och stressrelaterade problem, lindra  värk i rygg- och nacke, ledvärk, huvudvärk, sömnproblem och vara ett stöd vid  tillfrisknande från sjukdom och skador.

Alla kan utöva yoga, oberoende av  ålder och hälsotillstånd, det viktiga är att yogan anpassas efter individen.