Idag har jag sedan min chantinglektion gått runt på små moln nynnandes för mig själv och med ett stort leende på läpparna. Vilken underbar känsla! Och detta trots att jag tagit en långpromenad mitt bland bilar, ricksha, hundar, lastbilar, bussar, oxar, kor och apor…ja och självklart ett myller av människorsmiley. Nu förstår jag vad du pratat om Li!!!

Jag har ju lovat att berätta mer om lektionerna på KYM. De tidigare gångerna som jag varit här har vi varit en grupp yogalärare, men den här gången har det bara varit jag och en lärare – alltså privatlektioner. Det är otroligt givande, men också utmanande eftersom jag måste vara skärpt hela tiden. Det är inte som hemma i Sverige där det vanligaste är grupplektioner, utan på KYM lärs yoga traditionellt ut via privatlektioner, det är bara barnyogan som är grupplektioner, så det känns helt rätt att jag också gör det.

Jag har studerat Patanjalis Yoga Sutra. Min lärare Nritya (som några av er träffade när hon besökte Karlstad i februari) har, utan någon bok eller anteckningar, gått igenom varje sutra ord för ord, det har bara flödat ur henne! Jag finner det fascinerande att den här texten skrevs för mer än 5000 år sedan och att den fortfarande är lika aktuell. Patanjali beskriver vilka redskap som yogan har för att stilla sinnet, bli lugna, avslappnade och helt fokuserade utan att störas av det som finns runtomkring oss. Här är en bild på en staty av Patanjali, som finns i KYMs trädgård, så som han avspeglas i den Indiska mytologin.Och som ni har förstått så har jag även tagit lektioner i Vedisk chanting som är gamla texter skrivna på sanskrit (ungefär som vårt latin). När man lär sig de här gamla texterna så sitter man ner mitt emot sin lärare som chantar och jag upprepar. Så håller vi på tills jag kan hela texten – och Kala är mycket noga uttalet är korrekt! Eftersom fokus ligger på att lära in längre texter görs inga rörelser (asana). Vedisk chanting är inte lätt för ibland känns det som om jag ska vricka tungan ur led, men som sagt det är helt underbart!

Jag har även tagit lektioner i yogaterapi för att lära mig mer om hur jag kan anpassa efter olika personers behov. Alltid lika intressant! Och sist men inte minst lektioner i Yoga för barn/ungdomar, som jag hoppas kunna starta upp kurser i under våren.

I morgon har jag mina sista lektioner för i år! Allt för nu, men vi hörs snart igen! Fortsätt att skriva kommentarer – jättekul att se att ni följer min resa!

Nyårshälsningar från Helena