Även idag har vi haft underbara lektioner på KYM. Vi har blivit varma i kläderna och lärarna har lärt känna oss så nu är diskussionerna livliga, främst under yogaterapi och yoga sutra lektionerna. Chantingen och meditationen däremot gör oss otroligt fokuserade och centrerade. Tur att det är sista lektionen för dagen, för man vill gärna stanna kvar i sig själv och känslan efter dagens fokus.

Att vara i Indien har gett oss nya vanor. Vanor som kräver närvaro – det har blivit ett uppvaknande från våra invanda mönster hemifrån. Det är så mycket som vi tar för givet. Det gäller att inte dricka eller ens borsta tänderna i kranvattnet, utan alltid använda flaskvatten. Att vara noga med att tvätta händerna och använda alkogel innan du tar i något som ska in i munnen. Att inte ha is i vattnet eller äta okokta grönsaker eller frukt som har skalet kvar. Att det inte är självklart att det finns toapapper på toaletten, och om det finns slänga det använda pappret i en papperskorg istället för i toaletten. Att det varje dag blir strömavbrott som varar någon timme eller två. Att om duschen inte fungerar så får man göra det på indiskt vis; fylla en hink med vatten och häller det över sig med en skopa. Fantastiskt att man kan bli så ren med så lite vatten!

Sen har vi också det väldigt bekvämt med Kala som lagar vår mat och Giridji som städar och tvättar. Man får verkligen möjlighet att slappna av och fokusera på studierna.

I huset där vi bor är det tre lägenheter, en tandläkarmottagning, en konferenslokal och på taket i ett litet hus bor vår fastighetsskötare Kumar med sin fru. I lägenheten mitt emot bor för tillfället dansare från Frankrike och i lägenheter under oss indiska dansare. Så på morgonen utövar vi yoga till taktfasta klappar, stampningar i golvet och klirrande klockor som smyger upp från lägenheten under oss. Här är lite bilder från lägenheten:

Lena & Kjerstin har varit på dansföreställning i kväll tillsammans med fransyskorna, medan jag valde att stanna hemma och planera inför yogakursen i Kerala som startar nästa vecka. Redan i dag har de första deltagarna anlänt till Ahkil Beach Resort för egen tid innan kursen börjar. Vi flyger över på söndag och resterande elever kommer tidigt på morgonen den 28:e.

Men innan dess har vi några dagar kvar i Chennai och de sista lektionerna på KYM för den här gången!

/Helena & Co